Lapsellani on varmaan kariesbakteeri suussa... Apua. Olen erehdyksessä tartuttanut lapseni. Toki tiedän että suoraan suulle ei saa antaa suukkoja eikä lapsen lusikkaa saa pistää omaan suuhun eikä tuttia saa "desinfioida" äidin suussa (eikä kenenkään munkaan). Olen kuitenkin tietämättäni puhaltanut lapsen ruokaa kylmemmäksi ja joskus myös Sofia on iskenyt suunsa suoraan kiinni omaan suuuhuni. Ja viimeisin ja varmaankin viimeinen naula arkkuun tuli viikonloppuna kun oltiin reissussa ja Sofia nopeana tyttönä otti minun hammasharjani meikkilaukustani ja alkoi harjata sillä omia hampaitaan... Huono äiti. Ei edes pysty valvomaan silmä kovana lapsensa tekosia.  

Nykyään puhutaan paljon heti lapsen synnyttyä suuhygieniasta. Tai ainakin jossainpäin Suomea puhutaan ja ollaan todella tarkkoja. Useimmissa kunnissa käydään suuhygienistin luona yhden ikävuoden kieppeillä, kuten myös täällä Espoossa. Sofian yksivuotissyntymäpäivä lähestyy ja sen myötä hammashoitola avaa meille ovensa. Nyt pelkään sitten sydän kylmänä että meille tehdään joku kariestesti ja joudun suuhygienistitädin tiukan katseen alla tunnustamaan virheeni. Ja kenties oven takana odottavat jo sosiaalihuollon tädit jotka huostaanottavat lapseni, koska en ole kyennyt pitämään hänestä huolta... Ja puhaltanut liian kuumaa ruokaa kylmemmäksi ettei suu pala..  No, leikki leikkinä. Mutta oikeasti elämä äitinä on vaaroja täynnä.

Olenko vastannut varhaislapsuudessa riittävän nopeasti vauvan itkuun jotta hänen perusturvallisuutensa ei ole kärsinyt? Olenko asettanut, nyt vähän isompana, riittävästi rajoja ettei hänestä tule hemmoteltua pikkutyttöä? Olenko kuitenkin samalla antanut hänelle vapauden olla oma itsensä enkä ole nujertanut pientä tahtoa? Olenko muistanut joka päivä harjata hampaat ettei tule reikiä? Olenko muistanut joka päivä antaa riittävästi D-vitamiinitippoja ettei tule riisitautia? Olenko kuitekin tarpeeksi ajoissa vähentänyt tippojen määrää ettei hän ole saanut yliannostusta, koska se lisää syöpäriskiä? Olenko tehnyt ruokailuhetkistä mukavia koko perheen yhdessäolotuokioita ja enhän vain ole pakottanut lasta syömään?

Apua. Elämä on täynnä vaaroja, ja minä olen tipahtanut aika moneen vaaralliseen kuoppaan jo nyt vaikka lapsi on vasta 11kk vanha. It's hard to be a mother. Ja vielä rankempaa on olla vauva jonka koko olemä on edessä ja arvatkaa vaan kuinka monta vaaraa vielä odottaa nurkan takana?!? Ja kuinka monta terveydenhoitoviranomaista tarkkailee että onko kaikki kunnossa vai ei...

Tässä lopuksi kaikille suuhygieniastaan huolissaan oleville tietoa joka lisää tuskaa  http://www.stadia.fi/sailio/suusiivous/index.html